Thursday, March 18, 2010

Cartierul Cotroceni, Bucuresti






















One of the most interesting neighborhoods in the city, for the architecture of the houses, is Cartierul Cotroceni.  There are a number of great architectural styles to be seen there, including Art Deco, Picturesque, Classical Revival, contemporary Modern, Rustic, Romanian (a version of Brancovean), international style modernist, and communist.  The styles are all adjacent to each other on the many small streets.   One of the interesting streets in this small architectural gem is Strada Lister, which connects Piata Operei (with the Opera, Parcul Eroilor, the statue at Operei, and one of the main bridges over the river) with an intimate little neighborhood park built onto the side of a hill - a great place to sit and have a cup of coffee and enjoy the trees.  Along Strada Lister, large oak trees arch over the street.

5 comments:

altblogromanesc said...

salutare,

am scris pe bogul de mai jos mai multe articole despre cartierul cotroceni. cam greu cu partea referitoare la arhtiectura cartierului, din cauza ca nu sunt specializat pe acest domeniu. am pus mai mult accentul pe istoria locului. poate te intereseaza

http://altblogromanesc.blogspot.com/

John said...

multumesc abracadabra pentru commentul. Este dificul pentru mine sa explic in Romaneste, dar o sa incerc. Cred ca "stripped classicism" nu este o nume correct Poate mai bine sa zicem "arhitectura totalitariana." In cartierul cotroceni, care inteleg este zona residential, arhitectura este de mult tipuri. Arhitectura totalitariana (Academia Militara de exemplu) exista numai la frontiera la cartierul. Si, de fapt exista la sfarsitul de Strada Eroilor.... care sa taia cartierul.
Nu voi zice arhitectura totaliariana este bun sau rau, frumos sau urat. Esti correct in analize de estetice de situl pentru Academia Militara, dar aspecte de urbanism acolo nu sunt frumoase.
Arhitectura classica si nume "Classicism" refera sa ordine classice (de la grecia). Arhitectura totalitarian refera sa modernism si industrialism in timpul 1920-1950 (sau acum). Aspecte de arhitectura totalitariana a fost comparat sa cladiri de agricultura de la niste oameni.
De fapt, cred ca aspecte de arhitectura totalitariana sunt similar cu arhitectura moderna in alta tari (SUA, Germania, Anglia)... de exemplu cladiri moderne in New York. Materiale sunt diferit (sticla, metal) dar forme sunt similar. Si, arhitectura totalitariana (c. 1950) care folosite sistemul "rama in beton" (concrete frame) cu ziduri de caramida (brick infill walls) este identic cu arhitectura in alta tari in perioada acelasi pentru scoale, fabrice, birouri, industrie.... identic.
Arhitectura Modern incerca sa face separatie de la Classicism..... minimalism in forma, fara ornament, accent pe structura, relatie cu arhitectura industriala si industrialism... separatia de la dependencia pe ordine classice. Si urbanism de totalitarianism are aspecte de modernism..... strazi lati pentru masini sau parada militar, accent pe sistem de transport.. identic cu Paris, Chicago, Washington DC, si alta orase moderne. In timpul asta accent in urbanism este pe sistem de transport... strazi, masini, trenul... si dupa asta.... vine arhitectura. Numai de la zece ani trecut, alt accentul in arhitectura si urbanism este pe "green design" si "livability". Arhitectura totalitariana nu este despre "green design." In punctul asta, arhitectura totalitariana continue in directia industriala... si arhitectura moderna schimb directia poate spre arhitectura traditionala (care nu folosite aer conditionat, si incearca sa redus efect de masini.) De fapt, arhitectura classica (de la Grecia ancien) nu este despre simetrie geometrice... are relatia foarte aproape cu peisaj... greciana anciene au fost maestre despre peisaj, si arhitectura are grija despre relatia cu peisaj.. exemplu Atena.
Pentru mine, arhitectura totalitariana este modernistic, dar nu este classic deloc. Poate sunt aspecte in arhitectura totalitariana (simitrie, perspectiva) care gasim in arta de ori tip, dar arhitectura totalitarian este doar acela... arhitectura de totalitarianism.... incearca sa domina peisaj si cultura.

Dar, poate este lafel pentru arhitectura classica... cred ca arhitectura classica incearca sa complement peisaj, si infrumuseta cultura.

altblogromanesc said...

merci la randul meu pentru comentarii. daca iti este mai usor, putem comunica in engleza nu-i bai. mailul meu este kataphraktor@yahoo.com

esti arhitect? poate ma poti ajuta la unele articole despre fondul construit al orasului.

o seara buna

arhitectul said...

Cotroceni is quite a subject in itself. I used to ramble on those streets just for watching the buildings and enjoy the atmosphere.
I am glad I found your blog! Actually, I discovered it on Urbansketchers, where I saw you are the only one registered from Romania.

Good luck!

John said...

Thanks for your comment Arhitectul